The railroad of Sint-Truiden divides the historical core of the town from pastoral fields stretching out to the horizon. The development of the city  started to wrap around the station along two paths with an intent to close the gap completely. The city was to place a high school at this location.  There is an opportunity for an urban intervention that would form a natural park of a scale similar to Central Park of New York. This natural icon for the city would be a draw for the population as well as a statement for the cooperation between nature and human intent. The proposal is to use the high school as a community forum, a gateway to this eternally extending natural line, left untouched by the construction. The school facilities, including outdoor functions are stacked on top of each-other to maximize public space. The primary educational bar acts as a bridge and gateway to the park.  The two flanks are flared out and covered with a hillside as an extension of the park into the school. This forms the public space and expends school functions to the outdoors.  The resulting cantilevers provide shelter for the entrances to both public and private functions of this civic monument for learning, commuting with nature and social responsibility.The form is broken up into three sections with a wooden facade and a roof-line indicative of traditional Lithuanian construction. The central volume is a glazed  view out to the surrounding. The interior is sectioned off with a movable privacy screen that enables diverse interior layouts for cozy private moments and social gatherings.The modular system is expandable and can utilize a simple combination of blocks to produce a large diversity of residences that can fit into narrow and wide plots. These units can have customizable facades to match various surroundings and client tastes.

 
NATURES GATEWAY 1.jpg

KVK # 67783805

©2018 by KAD